Inregistrare    Autentificare
Autorizație
» » Enoriaşii de rit vechi sărbătoresc Boboteaza

Enoriaşii de rit vechi sărbătoresc Boboteaza

Categorie: ULTIMA ORĂ, Republica Moldova
Enoriaşii de rit vechi sărbătoresc BoboteazaCreştinii ortodocşi de rit vechi marchează astăzi, 19 ianuarie, Boboteaza. Potrivit legendei, în această zi, Iisus Hristos a fost botezat în apa Iordanului. Totodată, de Bobotează şi în ajunul sărbătorii, se sfinţesc apele, iar credincioşii vin la biserică după agheasmă.
Se spune că agheasma tămăduieşte rănile şi este păstrată în casă pentru a avea linişte şi pace. Apa sfinţită se păstrează la loc de cinste, iar dintr-însa se gustă pe nemâncate, în fiecare dimineaţă.

Atunci când se ia agheasmă, nu trebuie să fim certaţi cu nimeni. Legenda mai spune că dacă în această zi ninge sau e ger, atunci roadă va fi bogată.

Potrivit religiei, botezul Mântuitorului are o semnificaţie aparte. La apa Iordanului, s-a arătat Sfânta Treime: Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh. Cerurile s-au deschis şi Duhul lui Dumnezeu s-a coborât în chip de porumbel şi a stat peste Iisus, iar Tatăl a mărturisit: „Acesta este Fiul Meu cel iubit, întru Care am binevoit!”

De Bobotează, potrivit tradiţiei, se consumă alimente specifice: grâu fiert cu miere, iar după apusul soarelui se poate mânca şi piftie. În ajun se ţine post negru, nu se mănâncă şi nu se bea nimic, iar a doua zi se ia agheasma pe nemâncate.

Boboteaza are, pe lângă înțelesurile creștine, trăsături de mare sărbătoare populară. În această zi, predomină practicile de purificare prin stropire cu Agheasma Mare și de botezare a credincioșilor, la care poporul a adăugat rituri de alungare a spiritelor malefice: spălatul sau scufundarea în apa râurilor și lacurilor, împușcăturile, aprinderea focurilor, afumarea oamenilor, vitelor și gospodăriilor.

Sursa articolului: aici
Stimate vizitator, te-ai dus la site-ul ca utilizator neînregistrat. Vă încurajăm să vă înregistrați sau intra pe site sub numele dumneavoastră.
Scrie un comentariu
Prima Nume:
Adresa e-mail:
Полужирный Наклонный текст Подчеркнутый текст Зачеркнутый текст | Выравнивание по левому краю По центру Выравнивание по правому краю | Вставка смайликов Вставка ссылкиВставка защищенной ссылки Выбор цвета | Скрытый текст Вставка цитаты Преобразовать выбранный текст из транслитерации в кириллицу Вставка спойлера
Introduceți codul: