Inregistrare    Autentificare
Autorizație
» » Biserica ortodoxă pomenește azi pe Sfinții Împărați : Constantin și mama sa Elena.

Biserica ortodoxă pomenește azi pe Sfinții Împărați : Constantin și mama sa Elena.

Categorie: ULTIMA ORĂ, Calendar creștin ortodox
Biserica ortodoxă pomenește azi pe Sfinții Împărați : Constantin și mama sa Elena.


Sfinții Împărați Constantin și Elena este o sărbătoare în calendarul bizantin (folosit de Bisericile Ortodoxe și de Bisericile Unite cu Roma), fixată pe data de 21 mai. Sărbătoarea îi evocă pe împăratul Constantin cel Mare și pe mama sa, Elena Augusta.

Gaius Flavius Valerius Aurelius Constantinus, născut în 272/274 și decedat în mai 337, mai este cunoscut sub numele de Constantin I sau Constantin cel Mare, a fost împărat roman între 306 și 337, devenind conducător al întregului Imperiu Roman după înfrângerea lui Maxentiu și a lui Liciniu. Legenda spune că în toamna anului 312, în ajunul luptei cu Maxentiu, Constantin a zărit pe cer, în plină zi, o cruce strălucitoare, deasupra soarelui, ce avea inscripția: „in hoc signo vinces” – „prin acest semn vei birui”; iar pe timpul nopții i s-a arătat în vis însuși Iisus Hristos, cu semnul crucii, cerându-i să pună acest semn sfânt pe steagurile soldaților săi, urmând sa fie protector în focurile bătăliei. Constantin a procedat în tocmai după aceste semne și a câștigat bătălia.

Racla cu moaştele sfinţilor împăraţi Constantin şi Elena

Împărăteasa Elena – Flavia Iulia Helena' (c.248 - 329) a fost căsătorită cu generalul roman Constantinius Chlorus, fiind mama Împăratului Sfântului Constantin cel Mare. A fost o femeie deosebit de credincioasă și cunoscută pentru pioșenia ei. A înfăptuit pelerinajul în Palestina și în provinciile răsăritene, fiindu-i atribuite găsirea moaștelor Sfintei Cruci a lui Hristos și aflarea rămășitelor celor trei magi. Se spune că în timp ce era în pelerinaj, a văzut niște oameni ce duceau un mort pe o colină unde erau trei cruci. Aceștia îl apropiau de fiecare dintre ele. Ajungând la ultima, când mortul a atins crucea, a înviat. Așa a fost descoperită crucea pe care a fost răstignit Hristos.

Aceasta este sărbătoarea de hram a Catedralei Patriarhale din București.

Informație din WIKIPEDIA

Sursa : stefanvoda.info
Stimate vizitator, te-ai dus la site-ul ca utilizator neînregistrat. Vă încurajăm să vă înregistrați sau intra pe site sub numele dumneavoastră.
Scrie un comentariu
Prima Nume:
Adresa e-mail:
Полужирный Наклонный текст Подчеркнутый текст Зачеркнутый текст | Выравнивание по левому краю По центру Выравнивание по правому краю | Вставка смайликов Вставка ссылкиВставка защищенной ссылки Выбор цвета | Скрытый текст Вставка цитаты Преобразовать выбранный текст из транслитерации в кириллицу Вставка спойлера
Introduceți codul: