Inregistrare    Autentificare
Autorizație
» » Parlamentul a votat în prima lectură proiectul de lege cu privire la promovarea ocupării forței de muncă

Parlamentul a votat în prima lectură proiectul de lege cu privire la promovarea ocupării forței de muncă

Categorie: ULTIMA ORĂ, Republica Moldova, Societate
Parlamentul a votat în prima lectură proiectul de lege cu privire la promovarea ocupării forței de muncă


La 3 mai 2018, Parlamentul a votat în prima lectură un nou proiect de lege cu privire la promovarea ocuparii, care include măsuri de îmbunătățire a situației pe piața muncii a țării, prevenirea și reducerea șomajului.

Noul proiect promovează prevenirea și reducerea șomajului, creșterea ratei de ocupare a forței de muncă și formarea profesională a șomerilor în conformitate cu cerințele pieței muncii. Pentru facilitarea integrării pe piața muncii, proiectul de lege prevede un șir de măsuri, inclusiv: ghidarea în carieră, prevederi referitoare la serviciile de pre-concediere, introducerea instruirii la locul de muncă pentru șomerii fără calificări, stagii profesionale pentru persoanele fără experiență, în special pentru tineri.

Câteva dintre aceste măsuri au fost cu succes implementate în Republica Moldova prin asistența Organizației Internaționale a Muncii (OIM), precum ar fi programul de instruire la locul de muncă, pilotat anul trecut. Proiectul de lege mai prevede subvenționarea locurilor de muncă destinate persoanelor expuse riscului de excluziune socială. Subvențiile sunt calculate lunar, cu 30% din mărimea salariului mediu pe economie, pe un termen de șase luni, pentru fiecare șomer angajat. De suport vor beneficia și angajatorii care creează sau adaptează locuri de muncă destinate persoanelor cu dizabilități.

Documentul reflectă o nouă abordare a ocupării pe piața muncii din Moldova. Aceasta este bazată pe implicarea și participarea persoanelor în căutarea unui loc de muncă împreună cu angajatorii în implementarea acestor măsuri.
Proiectul de lege a fost elaborat prin suportul expertului de nivel înalt al EU pe domeniul muncă si Organizatiei Internationale a Muncii (OIM) în conformitate cu practicile europene în domeniul ocupării forței de muncă. In cadrul grupului de lucru, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, împreună cu structurile sale teritoriale și Ministerul Muncii, Protectiei Sociale si Familiei , au contribuit activ la definitivarea proiectului de lege.

Proiectul urmează a fi votat în lectură finală.

Sursa articolului aici
Stimate vizitator, te-ai dus la site-ul ca utilizator neînregistrat. Vă încurajăm să vă înregistrați sau intra pe site sub numele dumneavoastră.
Scrie un comentariu
Prima Nume:
Adresa e-mail:
Полужирный Наклонный текст Подчеркнутый текст Зачеркнутый текст | Выравнивание по левому краю По центру Выравнивание по правому краю | Вставка смайликов Вставка ссылкиВставка защищенной ссылки Выбор цвета | Скрытый текст Вставка цитаты Преобразовать выбранный текст из транслитерации в кириллицу Вставка спойлера
Introduceți codul: