Inregistrare    Autentificare
Autorizație
» » Elveția oferă 13 milioane de euro domeniului sănătății din Moldova. Pentru ce vor fi cheltuiți banii

Elveția oferă 13 milioane de euro domeniului sănătății din Moldova. Pentru ce vor fi cheltuiți banii

Categorie: ULTIMA ORĂ, Externe
Elveția oferă 13 milioane de euro domeniului sănătății din Moldova. Pentru ce vor fi cheltuiți baniiAgenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare a lansat o nouă strategie de dezvoltare pentru Republica Moldova pentru ani 2018-2021, cu un buget total de 40 de milioane de euro. Domeniile prioritare sunt guvernarea locală, sănătatea și dezvoltarea economică și ocuparea forței de muncă. În domeniul sănătății, Agenția urmează să susțină șase proiecte în valoare totală de 13 milioane de euro sau aproximativ 33 la sută din toată suma oferită țării.

Experții au analizat timp de un an domeniile prioritare din Sănătate care urmează să primească finanțare de la elvețieni. Valeriu Sava, coordonator al Programului Sănătate al AEDC: „Din multitudinea de probleme au fost selectate cele mai importante. Prioritățile sunt dezvoltarea echității, incluziunii, non-discriminării sub diferite aspecte”, a declarat Sava.

Printre proiectele care vor fi susținute în continuare de Agenția elvețiană sunt cele în domeniul sănătății mintale și combaterii maladiilor netransmisibile. Astfel, în următorii patru ani, proiectul „Suport pentru Reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova” urmează să fie extins de la patru raioane – Cimișlia, Cahul, Orhei și Soroca în toate raioanele țării. Din 2014 și până acum, Moldova a primit în jur de 5 milioane 90 de mii de euro pentru dezvoltarea serviciilor de sănătate mintală. Proiectul a fost extins până în 2022. Deocamdată însă nu se știe ce buget va avea.

„De fapt, se pune problema privind extinderea acestui proiect în toată țara. Centrele publice de sănătate mintală au fost create în toate raioanele, acestea vor beneficia de susținerea elvețiană în primul rând prin fortificarea capacităților, prin tehnologiile și abordările, pregătirea cadrelor. Astfel, indiferent de localitatea în care se află, beneficiarul trebuie să aibă acces echitabil la servicii comunitare de sănătate mintală”, a explicat Valeriu Sava.

Proiectul privind combaterea bolilor netransmisibile a fost lansat ca proiect pilot în patru raioane din Republica Moldova – Fălești, Orhei, Cahul și Ștefan Vodă. Până la finele acestui an acesta urmează să se extindă în alte șase raioane.

„Proiectul presupune abordarea unor intervenții la nivel primar, promovarea sănătății, profilaxia unor maladii cronice care depind de factorii de risc cum ar fi alimentarea precară, hipodinamia. Nu este doar un proiect informativ, prin acesta oferim asistență în diagnosticul primar, consiliere, ajutorarea potențialilor pacienți”, a declarat Valeriu Sava.

Alte proiectele din domeniul sănătății, finanțate de Guvernul Elvețian sunt:

Proiectul „Generație sănătoasă” urmează să fie extins până în 2020. Acesta a fost lansat în noiembrie 2014, iar până acum, pentru dezvoltarea serviciilor prietenoase tinerilor, au fost cheltuiți peste 4 milioane de euro. Adițional la acest buget, Guvernul Elveției a mai oferit peste 840 de mii de euro.

Proiectul are drept scop să contribuie la îmbunătățirea sănătății tinerilor din Moldova prin creșterea cererii, accesului și utilizării serviciilor de sănătate și programelor de educație privind sănătatea.

Un alt proiect „Sprijin pentru consolidarea guvernării și dialogului privind politicile în sectorul sănătății”, lansat în 2015, are un buget de aproape 2 milioane 300 de mii de euro. Acesta se încheie în 2019, iar scopul lui este de a îmbunătăți starea sănătății, protecția financiară și satisfacția populației față de serviciile de sănătate în Moldova, în special a grupurilor dezavantajate.

Proiectul „Contribuție la Programul de Consolidare a Încrederii pe ambele maluri ale Nistrului – Promovarea încrederii în sectorul sănătății” are un buget de aproape 2 milioane de euro și o durată de implementare de peste trei ani. Proiectul se încheie în iulie 2019 și drept obiectiv și-a propus modernizarea și regionalizarea serviciilor perinatologice din regiunea transnistreană.

„Reducerea poverii bolilor netransmisibile” are un buget de aproximativ 3 milioane 744 de mii de euro. Proiectul a început în 2016 și se încheie în 2020. Scopul proiectului este reducerea maladiilor netransmisibile și îmbunătățirea sănătății populației, în special, de la sate.

Proiectul „Contribuție la prevenirea cancerului de col uterin în Moldova” are un buget de peste 500 de mii de euro. Acesta a fost lansat anul trecut și va fi în desfășurare până în 2020. Principalul scop al acestuia este reducerea numărului de îmbolnăviri și decese printre femei, provocate de cancerul de col uterin.

Sursa articolului aici
Stimate vizitator, te-ai dus la site-ul ca utilizator neînregistrat. Vă încurajăm să vă înregistrați sau intra pe site sub numele dumneavoastră.
Scrie un comentariu
Prima Nume:
Adresa e-mail:
Полужирный Наклонный текст Подчеркнутый текст Зачеркнутый текст | Выравнивание по левому краю По центру Выравнивание по правому краю | Вставка смайликов Вставка ссылкиВставка защищенной ссылки Выбор цвета | Скрытый текст Вставка цитаты Преобразовать выбранный текст из транслитерации в кириллицу Вставка спойлера
Introduceți codul: