Inregistrare    Autentificare
Autorizație
» » Carnete de conducere primite mai ușor. Cine va putea obține permisul fără a merge la școala auto

Carnete de conducere primite mai ușor. Cine va putea obține permisul fără a merge la școala auto

Categorie: ULTIMA ORĂ, Republica Moldova, Societate
Carnete de conducere primite mai ușor. Cine va putea obține permisul fără a merge la școala autoViitorii mecanici auto, ingineri şi şoferi care, în prezent, îşi fac studiile în instituţii de învăţământ profesional tehnic din ţară ar putea obţine permisul de conducere fără a merge la o şcoală auto. Cel puţin asta prevede o iniţiativă lansată de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Autorii proiectului susţin că o asemenea practică a existat şi în perioada sovietică.

Kevin Boşcanean are 19 ani şi va absolvi în acest an Centrul de excelenţă în Transporturi din Capitală. Tânărul spune că, pentru a obţine permisul de conducere, a făcut orele practice la o şcoală auto din raionul Criuleni şi a plătit pentru asta câteva mii de lei.

„Timp de trei luni am învăţat, dar şi drumul de la Chişinău spre Criuleni mi-a ieşit tot la 1.500 lunar, adică cinci mii de lei e foarte costisitor. La fiecare drum parcurs trebuia să scriu şi cerere la secţie”, a spus elevul, Centrul de Excelenţă în Transporturi, Kevin Boșcanean.

Pentru ca viitorii mecanici auto, ingineri şi şoferi să nu mai aibă aceste cheltuieli suplimentare, reprezentanţii Ministerului Educației propun ca aceşti elevi să facă lecţiile teoretice şi practice în cadrul instituţiei în care învaţă. Potrivit autorilor proiectului, după doi ani de studii, elevii vor fi pregătiţi să susţină examenul de obţinere a permisului de conducere la Agenţia Servicii Publice.

„În perioada când îşi desfăşoară studiile, merg la Şcoala Auto, din acest considerent uneori absentează nemotivat de la ore, este un disconfort atât pentru elevi, cât şi pentru sistem. Am venit cu această iniţiativă pentru ca toate tipurile de instituţii de învăţământ profesional tehnic să poată să instruiască elevii pentru a-şi susţine permisul”, a precizat şeful Direcţiei Învăţământ Tehnic, Ministerul Educaţiei, Silviu Gîncă.

Instruirea elevilor din cadrul centrelor de excelenţă, a colegiilor şi a şcolilor profesionale tehnice va face parte din programul de studii, iar elevii vor trebui să achite doar combustibilul consumat. Tinerii care învaţă la Centrul de excelenţă în Transporturi susţin iniţiativa şi spun că, astfel, ar putea economisi timp şi bani.

„Este o iniţiativă binevenită. Aceste cursuri atribuite unui şofer le învaţă într-un volum de ore mult mai mare decât ar trebui să fie. Noi deţinem automobile specializate, este cazul numai să angajăm maeştri. Practic nu avem cheltuieli pentru a începe aşa un curs”, a afirmat directorul Centrului de Excelenţă în Transporturi, Boris Rusu.

Administratorii şcolilor auto consideră că această iniţiativă nu le va afecta activitatea.

„Eu cred că este binevenit pentru aşa instituţii de învăţământ care au ca domeniu de predare construcţia vehicolului, au în dotare utilaj specializat. În universul asta ne ajunge de lucru la toţi, important să fie atitudinea corectă şi să fie pregătirea corectă”, a zis directorul Școalii Auto, Artur Cecan.

Peste 16 mii de elevi studiază, în prezent, în instituţiile de învăţământ profesional tehnic din ţară. Deocamdată, nu există, însă, o statistică privind numărul de elevi care studiază profilurile automobilistice.

Sursa articolului aici
Stimate vizitator, te-ai dus la site-ul ca utilizator neînregistrat. Vă încurajăm să vă înregistrați sau intra pe site sub numele dumneavoastră.
Scrie un comentariu
Prima Nume:
Adresa e-mail:
Полужирный Наклонный текст Подчеркнутый текст Зачеркнутый текст | Выравнивание по левому краю По центру Выравнивание по правому краю | Вставка смайликов Вставка ссылкиВставка защищенной ссылки Выбор цвета | Скрытый текст Вставка цитаты Преобразовать выбранный текст из транслитерации в кириллицу Вставка спойлера
Introduceți codul: