Inregistrare    Autentificare
Autorizație
» » Profesorii vor prezenta mai puține rapoarte despre activitatea lor și a copiilor

Profesorii vor prezenta mai puține rapoarte despre activitatea lor și a copiilor

Categorie: ULTIMA ORĂ, Republica Moldova, Societate
Profesorii vor prezenta mai puține rapoarte despre activitatea lor și a copiilor


În acest semestru de studii, profesorii vor prezenta mai puține rapoarte despre activitatea lor și a copiilor. Noul nomenclator al tipurilor de documentație școlară a intrat în vigoare, iar acum dascălii vor avea de perfectat aproape de două ori mai puţine documente.

Profesorii de la Liceul „Mihail Bîrcă” din satul Mileștii Mici, raionul Ialoveni, spun că schimbarea le va prinde bine, mai ales că pregătirea de lecţii le ia zilnic câteva ore bune.

„Dacă vorbim de clasa a patra, sincer să vă spun, pentru fiecare obiect, dacă avem cinci obiecte, patru, trei, depinde, cel puțin o oră, dacă am în fața mea toate materialele. Dar dacă mai căutăm la calculator niște informații, plus, minus, cinci ore”, a spus învățătoare, Agnesa Popov.

„Sperăm că ne va fi mult mai ușor, vom avea mai mult timp pentru pregătirea de ore”, Tatiana Movileanu.

După intrarea în vigoare a noului nomenclator, profesorii nu vor mai fi obligați să facă un proiect pentru fiecare temă predată, așa cum era până acum. În cazul managerilor de instituții, numărul rapoartelor pe care trebuie să le pregătească în fiecare semestru a scăzut de la 40 la 26.

„Deja avem clar stipulate ce rapoarte avem de întocmit, în ce formă, în ce mod le putem prezenta. Ceea ce până acum era puțin mai vag, mai neclar. Fără a avea un nomenclator clar ne era și mai ușor să ne orientăm”, a spus directorul Liceului „Mihail Bîrcă” Mileștii Mici, Aliona Pulbere.

Lista rapoartelor în învățământ general a fost întocmită în urma discuțiilor purtate de către membrii Ministerului Educației cu profesorii. Totuși, unii dintre ei ar mai avea câteva sugestii pentru autorități. De exemplu, în urma reformei, dascălii care se atestează fac mai puține ore publice, dar tot trebuie să prezinte un raport despre întreaga lor activitate.

„Pe parcursul a cinci ani de zile am avut un registru în care permanent am introdus toate activitățile la care am participat. Acum, ca să sumez tot, practic după Anul Nou, zi de zi, destul de intensiv am concentrat efortul, ca să realizez raportul de evaluare”, a spus profesor de istorie și educație civică, Aliona Bardă.

La sfârșitul anului trecut, Ministerul Educației a iniţiat mai multe reforme în educație. Printre acestea se numără reducerea disciplinilor obligatorii pentru liceeni sau introducerea unor ore voluntariat pentru elevii de gimnaziu. Strategia, lansată cu scopul de a moderniza sistemul de învățământ, va intra în vigoare treptat, până în 2020.

Sursa articolului aici
Stimate vizitator, te-ai dus la site-ul ca utilizator neînregistrat. Vă încurajăm să vă înregistrați sau intra pe site sub numele dumneavoastră.
Scrie un comentariu
Prima Nume:
Adresa e-mail:
Полужирный Наклонный текст Подчеркнутый текст Зачеркнутый текст | Выравнивание по левому краю По центру Выравнивание по правому краю | Вставка смайликов Вставка ссылкиВставка защищенной ссылки Выбор цвета | Скрытый текст Вставка цитаты Преобразовать выбранный текст из транслитерации в кириллицу Вставка спойлера
Introduceți codul: