Inregistrare    Autentificare
Autorizație
» » CEDO a inceput examinarea dosarului privind moartea lui Valeriu Boboc - Europalibera.org

CEDO a inceput examinarea dosarului privind moartea lui Valeriu Boboc - Europalibera.org

Categorie: ULTIMA ORĂ, Republica Moldova, Societate
CEDO a inceput examinarea dosarului privind moartea lui Valeriu Boboc - Europalibera.org

Autoritatile moldovene au la dispozitie cateva luni pentru a formula un raspuns la incalcarile invocate de avocatii familiei Boboc, scrie europalibera.org


Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a comunicat Guvernului de la Chişinău dosarul lui Valeriu Boboc, tânărul care a murit în tulburările din noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009. Ce înseamnă acest lucru? Că CEDO a început examinarea propriu-zisă a dosarului şi că autorităţile moldovene au câteva săptămâni la dispoziţie pentru a veni cu un răspuns la presupusele încălcări invocate de familie şi avocaţi. În aprilie 2009, zeci de mii de persoane protestau împotriva Partidului Comuniştilor, contestând victoria acestuia la alegerile generale. Manifestaţia a degenerat într-o confruntare dintre protestatari şi poliţie. Mai târziu s-a vorbit despre decesul a mai mulţi tineri, însă doar cazul lui Valeriu Boboc a fost probat.

Dosarul tânărului Valeriu Boboc a ajuns la CEDO în vara lui 2016, după ce ani la rând a fost examinat în instanţele naţionale. Un singur poliţist a fost tras la răspundere în acest dosar. E vorba de Ion Perju, condamnat la zece ani de închisoare cu executare. În 2009 era inspector al Poliţiei Criminale şi a fost acuzat că i-ar fi aplicat lovitura fatală lui Valeriu Boboc. Nu a ajuns însă după gratii. Astăzi este dat în căutare internaţională după ce, în 2015, cu puţin timp înainte de pronunţarea verdictului în instanţa de apel, a dispărut din sala de judecată şi a părăsit teritoriul Republicii Moldova fără să fie oprit la hotar.La începutul acestei săptămâni, cauza lui Valeriu Boboc a fost comunicată guvernului de la Chişinău. Altfel spus, Înalta Curte a cerut autorităţilor moldovene să-şi expună poziţia în raport cu încălcările formulate de apărători, explică unul dintre avocaţii familiei Boboc, Valeriu Pleşca:„Urmează Guvernul să dea răspuns la întrebările Curţii despre încălcarea dreptului la viaţă a lui Valeriu Boboc, drept rezultat al aplicării excesive a forţei în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009. Şi dacă a fost efectuată o anchetă efectivă pe acest caz şi dacă reclamanţii, care sunt părinţii şi soţia decedatului Valeriu Boboc, pot să se pretindă victime ale violărilor expuse în plângere. (…) Voiam să fac şi o precizare că la această etapă părţile pot să încheie o reglementare amiabilă, dar numai în situaţia în care ambele părţi ajung la un consens şi dacă Guvernul este de acord să recupereze prejudiciul material şi moral pretins.”


Sursa articolului aici
Stimate vizitator, te-ai dus la site-ul ca utilizator neînregistrat. Vă încurajăm să vă înregistrați sau intra pe site sub numele dumneavoastră.
Scrie un comentariu
Prima Nume:
Adresa e-mail:
Полужирный Наклонный текст Подчеркнутый текст Зачеркнутый текст | Выравнивание по левому краю По центру Выравнивание по правому краю | Вставка смайликов Вставка ссылкиВставка защищенной ссылки Выбор цвета | Скрытый текст Вставка цитаты Преобразовать выбранный текст из транслитерации в кириллицу Вставка спойлера
Introduceți codul: