Inregistrare    Autentificare
Autorizație
» » Harta democrației în lume. România, scor mai prost decât Ghana sau Malaysia

Harta democrației în lume. România, scor mai prost decât Ghana sau Malaysia

Categorie: ULTIMA ORĂ, Republica Moldova, Societate
Harta democrației în lume. România, scor mai prost decât Ghana sau Malaysia


Democrația se află sub o amenințare la nivel global, avertizează un nou raport realizat de Economist Intelligence Unit. Indexul Anual al Democrației ia în calcul guvernele din lumea întreagă și urmărește modul de desfășurare a alegerilor, precum și măsura în care sunt respectate drepturile politice, culturale și civile.


Raportul publicat în 2018 arată că în lume există doar 19 democrații în adevăratul sens al cuvântului. Cel puțin o treime din populația planetei trăiește sub un regim autoritar, o mare parte dintre aceștia aflându-se în China.

Indexul a luat în calcul 89 de state, iar toate au primit un punctaj mai mic decât în anul precedent.

Pentru al șaptelea an consecutiv, Norvegia rămâne cea mai democratică națiune din lume, fiind urmată de Islanda, Suedia, Noua Zeelandă, Danemarca, Canada, Irlanda, Australia, Elveția și Finlanda.

Încercarea guvernului Spaniol de a deturna rezultatele referendumului pentru independență din Catalonia a dus la scăderea punctajului cu 0.22, plasând astfel Spania la limita punctajului de „democrație imperfectă”.

O urcare spectaculoasă în topul mondial a avut-o Gambia, țara africană care se află acum sub primul său guvern democratic, după 22 de ani sub dictatorul Yahya Jammeh.

Cea mai mare scădere a avut-o Indonezia, care a căzut de pe locul 48 pe 68, în timp ce Venezuela a intrat la categoria „regim autoritar”. SUA rămâne în categoria „democrațiilor imperfecte”, în care a ajuns în anul 2016.

Printre statele care trăiesc sub regimuri drastice autoritare se numără Coreea de Nord, Siria și Ciad.

România obține anul acesta un punctaj de 6.44, la egalitate cu Ungaria, ceea ce o plasează în categoria „democrațiilor imperfecte”. România a obținut un scor ușor mai mare decât al unor state precum Tunisia, Ucraina, Moldova, Serbia, Mexic sau Georgia, dar mai mic decât al unor țări precum Croația, Ghana, Sri Lanka, Malaysia, Filipine, Columbia sau Peru.

Sursa articolului aici
Stimate vizitator, te-ai dus la site-ul ca utilizator neînregistrat. Vă încurajăm să vă înregistrați sau intra pe site sub numele dumneavoastră.
Scrie un comentariu
Prima Nume:
Adresa e-mail:
Полужирный Наклонный текст Подчеркнутый текст Зачеркнутый текст | Выравнивание по левому краю По центру Выравнивание по правому краю | Вставка смайликов Вставка ссылкиВставка защищенной ссылки Выбор цвета | Скрытый текст Вставка цитаты Преобразовать выбранный текст из транслитерации в кириллицу Вставка спойлера
Introduceți codul: