Inregistrare    Autentificare
Autorizație
» » Peste 30 de mii de moldoveni au profitat în 2017 de serviciul de portare a numărului de telefon mobil

Peste 30 de mii de moldoveni au profitat în 2017 de serviciul de portare a numărului de telefon mobil

Categorie: ULTIMA ORĂ, Republica Moldova, Economie
Peste 30 de mii de moldoveni au profitat în 2017 de serviciul de portare a numărului de telefon mobilÎn 2017, peste 31 de mii de persoane au recurs la portarea numerelor de telefon, serviciu care permite oricărui utilizator de telefonie mobilă și fixă să-şi păstreze numărul de telefon atunci când își schimbă furnizorul.

Conform datelor Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice şi Tehnologia Informației (ANRCETI), anul trecut de serviciul de portare a numerelor au beneficiat în total 31,2 mii de utilizatori, iar 28,8 mii dintre aceștia sau 92 la sut au fost utilizatori de telefonie mobilă. Doar 2,3 mii de persoane sau 8% din numărul total, au fost utilizatori de telefonie fixă.

Potrivit ANRCETI, numărul mic de portari al numerelor de telefonie fixă se explică prin lipsa rețelelor fixe alternative cu acoperire națională şi imposibilitatea tehnică a abonaților, conectați la rețea în baza tehnologiilor analogice, de a utiliza serviciul de portare a numerelor.

În comparație cu 2016, totalul numerelor portate a scăzut cu 5,6 mii (-15%), iar numărul mediu de portări realizate lunar s-a diminuat de la 3 mii, în 2016, la 2,6 mii, în 2017. Această evoluție este cauzată de tendința de echilibrare a ofertelor, inclusiv a tarifelor, propuse de furnizorii de pe piața de telefonie mobilă, situație în care utilizatorii serviciilor au mai puține motive de a migra de la un furnizor la altul.

În cei patru ani și jumătate de la lansarea portabilității numerelor (iulie 2013), în total au fost portate circa 182,1 mii numere de telefon, dintre care peste 166,9 mii sunt numere de telefonie mobilă (91,6% din total) și circa 15,2 mii – numere de telefonie fixă (8,3% din total). Cele mai multe numere – 47,8 mii – au fost portate în anul 2015. În șase luni ale anului 2013 au fost portate în total 28,5 mii de numere, în 2014 – 37,6 mii, iar în 2016 – 36,9 mii.

Proiectul portabilității numerelor de telefon a fost lansat de către ANRCETI în comun cu furnizorii serviciilor de telefonie în iulie 2013. Spre deosebire de multe alte ţări, în R. Moldova serviciul de portare a numerelor este oferit gratuit de către furnizori.


Sursa articolului aici
Stimate vizitator, te-ai dus la site-ul ca utilizator neînregistrat. Vă încurajăm să vă înregistrați sau intra pe site sub numele dumneavoastră.
Scrie un comentariu
Prima Nume:
Adresa e-mail:
Полужирный Наклонный текст Подчеркнутый текст Зачеркнутый текст | Выравнивание по левому краю По центру Выравнивание по правому краю | Вставка смайликов Вставка ссылкиВставка защищенной ссылки Выбор цвета | Скрытый текст Вставка цитаты Преобразовать выбранный текст из транслитерации в кириллицу Вставка спойлера
Introduceți codul: