Inregistrare    Autentificare
Autorizație
» » Pașapoartele vor fi eliberate pe un termen de 10 ani. Guvernul a avizat propunerile de modificare a legii

Pașapoartele vor fi eliberate pe un termen de 10 ani. Guvernul a avizat propunerile de modificare a legii

Categorie: ULTIMA ORĂ, Diverse
Pașapoartele vor fi eliberate pe un termen de 10 ani. Guvernul a avizat propunerile de modificare a legii


Guvernul a dat aviz pozitiv unui proiect, de modificare a Legii privind actele de identitate din sistemul naţional de paşapoarte, prin care se propune ca valabilitatea pașapoartelor să fie extinsă cu trei ani, până la 10 ani. O altă propunere este ca grupa sangvină și noțiunea de naționalitate să fie excluse din actele de identitate. O altă noutate este că părinții sau reprezentanții minorilor nu vor mai semna în pașapoartele copiilor, care au împlinit 14 ani.

Propunerea de excludere a mențiunii privind grupa sangvină din buletinul de intentitate și din pașaportul cetățeanului, din cel diplomatic și din cel de serviciu se impune în contextul ajustării cadrului normativ-legal național la prevederile internaționale. Și asta pentru că informația despre grupa sangvină de pe actul de identitate nu întotdeauna este un element definitoriu de stabilire a corelației fiabile dintre deținătorul actului de identitate și grupa sangvină propriu-zisă din mai multe considerente.

În același timp, se propune excluderea cuvântului ”naționalitate” la art. 2 alin. (7), care este utilizat cu sensul de cetățenie și are caracter confuz. Articolul invocat se referă la datele care trebuie să se conțină în pașapoarte și documentele de călătorie.

Un alt set de modificări se referă la aplicarea semnăturii reprezentantului legal în actele de identitate, în special când numele minorului nu corespunde cu numele reprezentantului legal. Acest lucru generează dificultăți titularilor la traversarea frontierei. Prin urmare, proiectul prevede aplicarea în exclusivitate a semnăturii titularului care a împlinit vârsta de 14 ani – vârstă prevăzută pentru dobândirea capacității de exercițiu limitată. Iar în cazul titularului cu vârsta sub 14 ani și al celui care nu poate aplica semnătura sa, se va aplica un simbol special în condițiile prevăzute de Guvern.

Mai mult, se propune și extinderea termenului de valabilitate al pașaportului de la 7 la 10 ani pentru persoanele cu vârsta peste 16 ani, întrucât tehnologiile de înscrire și citire a datelor ce se conțin în mediul de stocare electronică a datelor au avansat esențial și asigură un nivel sporit de securitate a datelor cu caracter personal.

Sursa articolului aici
Stimate vizitator, te-ai dus la site-ul ca utilizator neînregistrat. Vă încurajăm să vă înregistrați sau intra pe site sub numele dumneavoastră.
Scrie un comentariu
Prima Nume:
Adresa e-mail:
Полужирный Наклонный текст Подчеркнутый текст Зачеркнутый текст | Выравнивание по левому краю По центру Выравнивание по правому краю | Вставка смайликов Вставка ссылкиВставка защищенной ссылки Выбор цвета | Скрытый текст Вставка цитаты Преобразовать выбранный текст из транслитерации в кириллицу Вставка спойлера
Introduceți codul: