Inregistrare    Autentificare
Autorizație
» » A fost aprobat planul de acțiuni pentru implementarea Strategiei privind Ocuparea Forței de Muncă pentru anii 2017-2021

A fost aprobat planul de acțiuni pentru implementarea Strategiei privind Ocuparea Forței de Muncă pentru anii 2017-2021

Categorie: ULTIMA ORĂ, Republica Moldova, Economie
A fost aprobat planul de acțiuni pentru implementarea Strategiei privind Ocuparea Forței de Muncă pentru anii 2017-2021


Cabinetul de Miniștri a aprobat Planul naţional de acţiuni pentru anul 2017 pentru implementarea Strategiei naţionale privind ocuparea forţei de muncă 2017-2021. Documentul prevede o serie de măsuri pentru sporirea nivelului de ocupare a forţei de muncă.

Acțiunile sunt focusate pe realizarea celor patru obiective ale Strategiei naţionale de ocupare a forţei de muncă: crearea oportunităţilor de angajare formală, non-discriminatorie şi productivă, dezvoltarea capitalului uman pentru şanse sporite de angajare, o mai bună guvernare a pieţei muncii, valorificarea potenţialului migraţiei pentru o dezvoltare durabilă.

În particular, este urmărită dezvoltarea sectorului întreprinderilor mici și mijlocii, extinderea reţelei de parcuri industriale și a celei de zone economice libere, astfel încât acesta să ofere mai multe locuri de muncă, în special în zonele rurale. În ceea ce privește consolidarea legăturii dintre piaţa muncii și sistemul de formare profesională din Republica Moldova, vor fi promovate parteneriate active „şcoală-întreprindere”, vor fi dezvoltate servicii de ghidare în carieră și susținute activitățile de voluntariat.

De asemenea, vor fi fortificate capacitățile autorităților de profil, inclusiv cele de cercetare şi prognozare pe piaţa muncii, dar și realizate campanii de informare privind efectele muncii nedeclarate.

Referitor la migrația forței de muncă, va fi consolidat cadrul instituţional şi legislativ necesar gestionării acestui fenomen și vor fi diversificate oportunităţile de angajare legală a lucrătorilor străini.

Pe parcursul anului 2016, din totalul de 50 de mii de şomeri înregistraţi la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, 17,6 mii au fost plasaţi în câmpul muncii, în timp ce numărul locurilor vacante înregistrate la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă a constituit 44,6 mii. Rata şomajului în anul 2016 la nivel de ţară a înregistrat valoarea de 4,2%, fără modificări semnificative faţă de anul precedent.

Mijloacele financiare necesare pentru realizarea Planului de acţiuni constituie 1,2 miliarde de lei, costuri care vor fi acoperite din bugetul public național și din resurse externe.

Sursa articolului aici
Stimate vizitator, te-ai dus la site-ul ca utilizator neînregistrat. Vă încurajăm să vă înregistrați sau intra pe site sub numele dumneavoastră.
Scrie un comentariu
Prima Nume:
Adresa e-mail:
Полужирный Наклонный текст Подчеркнутый текст Зачеркнутый текст | Выравнивание по левому краю По центру Выравнивание по правому краю | Вставка смайликов Вставка ссылкиВставка защищенной ссылки Выбор цвета | Скрытый текст Вставка цитаты Преобразовать выбранный текст из транслитерации в кириллицу Вставка спойлера
Introduceți codul: