Inregistrare    Autentificare
Autorizație
» » Două noi hotărâri ale CEDO reconfirmă încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistreană; Moldova pierde aproape 150.000 de euro

Două noi hotărâri ale CEDO reconfirmă încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistreană; Moldova pierde aproape 150.000 de euro

Categorie: ULTIMA ORĂ, Republica Moldova, Societate
Două noi hotărâri ale CEDO reconfirmă încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistreană; Moldova pierde aproape 150.000 de euroLa 9 mai 2017, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a pronunțat două Hotărâri care reconfirmă încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistreană. Hotărârile se referă la cauzele Eriomenco și Pădureț, prin care Federația Rusă a fost găsită vinovată de încălcare a dreptului la libertate și siguranță, dreptului de a nu fi supus torturii, dar și a dreptului de proprietate.

Vitalie Eriomenco este un om de afaceri cu reședința în r-nul Slobozia, din regiunea transnistreană, a fost „arestat” în anului 2011 de către reprezentanții miliției transnistrene. Afacerile sale, pe care le-a dezvoltat mai mult timp au fost preluate abuziv, iar cotele părți deținute de către acesta au fost transferate altor persoane. La 30 decembrie 2013, așa-numitele instanțe judecătorești din regiune l-au găsit vinovat de escrocherie și l-au condamnat la 12 ani privațiune de libertate cu confiscarea averi personale.

Vitalie Eriomenco s-a aflat în detenție timp de 5 ani și jumătate, timp în care a fost supus unor tratamente inumane și degradante în închisorile din regiunea transnistreană. Deși starea de sănătate se agrava vizibil, i-a fost refuzată asistența medicală. Potrivit constatărilor Centrului de Reabilitare a Victimelor Torturii „Memoria”, lipsa asistenței medicale calificate în instituțiile penitenciare din regiune a deteriorat grav sănătatea reclamantului. Dl. Eriomenco a fost eliberat în septembrie 2016, după ce a fost grațiat de către Evghenii Șevciuc.

Curtea a constatat violarea dreptului de a nu fi supus torturii și tratamentelor inumane și degradante (art.3), dreptul la libertate și securitate (art.5), dreptul la viața privată și de familie (art.8), dreptul la proprietate (art. 1 al Protocolul 1), precum și dreptul de a sesiza Curte cu o cerere individuală (art.34). Curtea a decis încasarea din contul reclamantului suma prejudiciilor de 142.775 euro.

Reclamantul în cea de a doua cauză este Dumitru Pădureț, un antreprenor din localitatea Cocieri. În august 2010 acesta transporta mărfuri la piața agricolă din orașul Dubăsari. El a fost oprit de persoane care s-au prezentat ca fiind reprezentanți ai “serviciului vamal” și i-au confiscat automobilul și mărfurile. În octombrie 2010, reclamantul a fost obligat să achite o amendă de 1.320 de euro pentru a-și putea recupera automobilul.

Curtea a constatat violarea dreptului de proprietate (art. 1 Protocolul 1) și a decis încasarea din contul reclamantului suma prejudiciilor de 6.320 euro.

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului rămâne a fi cel mai eficient instrument de constatare a încălcărilor drepturilor omului. Hotărârile CtEDO confirmă de fapt cele relatate de către apărătorii drepturilor omului” a declarat Ion Manole, Directorul executiv al Asociației Promo-LEX. Totodată, Ion Manole a subliniat necesitatea stringentă de a identifica și implementa instrumente și mecanisme de monitorizare a drepturilor omului de către instituții și organizațiile internaționale.


Sursa articolului aici
Stimate vizitator, te-ai dus la site-ul ca utilizator neînregistrat. Vă încurajăm să vă înregistrați sau intra pe site sub numele dumneavoastră.
Scrie un comentariu
Prima Nume:
Adresa e-mail:
Полужирный Наклонный текст Подчеркнутый текст Зачеркнутый текст | Выравнивание по левому краю По центру Выравнивание по правому краю | Вставка смайликов Вставка ссылкиВставка защищенной ссылки Выбор цвета | Скрытый текст Вставка цитаты Преобразовать выбранный текст из транслитерации в кириллицу Вставка спойлера
Introduceți codul: