Inregistrare    Autentificare
Autorizație
» » DUMINICĂ // dăm start Festivalului Hora Orașului la Ștefan Vodă!

DUMINICĂ // dăm start Festivalului Hora Orașului la Ștefan Vodă!

Categorie: ULTIMA ORĂ, Ștefan Vodă, Social
DUMINICĂ // dăm start Festivalului Hora Orașului la Ștefan Vodă!


În Ștefan Vodă pe date 30 aprilie se va da start Festivalului Hora Orașului începînd cu orele 16:00 în piața Libertății sub supravegherea domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt care este organizat de către A.O. Glasul Sufletului.

La această manifestare sunt așteptate următoarele colective:


- ORLEATCO - UKRAINA DNEPROPETROVSK

- IASOMIA din or. STRĂȘENI

- Și alți invitați care vor rămâne surpriză pentru public.

Obiectivele pe care le urmărește A.O. Glasul Sufletului sunt :


- Promovarea DANSULUI și MUZICII POPULARE

- Valorificarea tradițiilor strămoșești

- Socializarea prin intermediul dansului și muzicii

Până la etapa actuală se duc discuțiile cu APL pentru ca să facă modificările de rigoare pentru ca populația să se simtă bine mai mult timp. La etapa actuală avem 2 ore de activitate acceptate, însă am solicitat modificarea prin odificarea timpului în loc de la 17:00 la 19:00 , de la 16:00 până la 21:00.

Hora este un dans tradiţional românesc care strânge pe toată lumea într-un cerc mare. Dansatorii se ţin de mână şi cercul se învârte, de obicei în sens invers acelor de ceasornic, cum fiecare dansator urmează o succesiune de trei paşi in faţă şi un pas în spate. Dansul este acompaniat de instrumente muzicale precum ţambalul, acordeonul, viola, vioară, saxofon, trompetă sau nai.Hora este elementul de legatura între cultul zeiței-mamă, existent în societățile matriarhale de la acea vreme și cultul solar reprezentat prin forme circulare, hora fiind ea însăși un cerc viu.

Autorul horei nu este cunoscut, dansul fiind transmis din generaţie în genraţie. Uneori sunt menţionate de cronicari.Cultura populară românească, prin forma și funcția ei specifică, oferă posibilitatea de a observa geneza și evoluția valorilor spirituale, locul și rolul lor în universul existențial colectiv.

Circularitatea horei ne amintește de faptul că cercul, ca formulă cosmică, este un univers închis, că și în arte există forme circulare sau că masa vibrațiilor sunetului are aceeași formă.

Prima menţionare a horei este de cronicarul Dimitrie Cantemir în cartea sa „Descriptio Moldaviae” în 1716. Nu este nici o coincidenţă că acest lucru s-a întâmplat aproape de timpul când s-a făcut prima descriere a muzicii populare, respectiv lăutarii.

Evenimentul va fi transmis LIVE de către : www.stefanvoda.info

Deasemenea puteți să urmăriți pagina de facebook unde vor fi plasate imagini și segvențe video de la eveniment: Hora Orașului Ștefan Vodă.

Sunt așteptați toți doritorii de a se încinge în dans și a se simți bine.

A menționat : Alexandru Topolenco, Președintele A.O. Glasul Sufletului din Republica Moldova.


Sursa : stefanvoda.info
Stimate vizitator, te-ai dus la site-ul ca utilizator neînregistrat. Vă încurajăm să vă înregistrați sau intra pe site sub numele dumneavoastră.
Scrie un comentariu
Prima Nume:
Adresa e-mail:
Полужирный Наклонный текст Подчеркнутый текст Зачеркнутый текст | Выравнивание по левому краю По центру Выравнивание по правому краю | Вставка смайликов Вставка ссылкиВставка защищенной ссылки Выбор цвета | Скрытый текст Вставка цитаты Преобразовать выбранный текст из транслитерации в кириллицу Вставка спойлера
Introduceți codul: