Inregistrare    Autentificare
Autorizație
» » Copiii din Moldova vor putea să vorbească despre drepturile lor pe „Platforma Copiilor”

Copiii din Moldova vor putea să vorbească despre drepturile lor pe „Platforma Copiilor”

Categorie: ULTIMA ORĂ, Republica Moldova, Societate
Copiii din Moldova vor putea să vorbească despre drepturile lor pe „Platforma Copiilor”


În şcoală, în familie, în societate copiii nu sunt învăţaţi cum să rezolve conflictele pe cale paşnică, fără violenţă; cum să identifice şi unde să se adreseze în cazul în care sunt martori sau victime ale violenţei. Este una din constatările regăsite în raportul Respectarea drepturilor copilului, document elaborat de copii ce descrie modul în care sunt respectate drepturile copilului în Republica Moldova. În februarie 2017, raportul va fi prezentat Comitetului Organizaţiilor Naţiunilor Unite (ONU) pentru drepturile copilului.
Potrivit unui comunicat de presă emis de Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului, în cadrul raportului au fost intervievați peste 900 de copii - fete și băieți, din sate și orașe, care locuiesc cu părinți și care au părinți plecați la muncă peste hotare, din familii numeroase, în contact cu legea, mame adolescente, de etnii diferite etc., din circa 20 de localități ale Republicii Moldova.

Raportul conține studii de caz, fotografii, constatări și recomandări privind respectarea drepturilor copilului la educație, protecție față de violență, abuz și neglijare, sănătate, protecție față de exploatare prin muncă, mediu familial.

În opinia tinerilor, violența fizică este o metodă prin care adulții educă și disciplinează copiii. „De exemplu, un profesor poate să tragă de urechi sau de păr un elev, pentru a-l disciplina”, explică Vlad, unul dintre membrii grupului ce a lucrat asupra raportului.

Un alt tip de violență despre care tinerii au vorbit în raport este violența sexuală. Copiii spun că deși acest subiect este des întâlnit în societate, despre el, totuși, se vorbește puțin.

„Violența sexuală este un subiect tabu. Adulții, printre care chiar și părinții și profesorii, nu sunt pregătiți să discute pe acest subiect, se rușinează și deja și copiilor le este rușine să vorbească cu adulții pe acest subiect. Totodată, dacă se întâmplă un caz de violență sexuală, copilul se face vinovat de acest fapt. Adulții înaintând versiunea că el s-a îmbrăcat așa provocator sau comportamentul lui provocator a generat aceste acțiuni”, explică Vlad.

Referindu-se la prevenirea tuturor tipurilor de violență, tinerii spun că în „localități nu există un mecanism eficient și, cel mai importat – confidențial, de raportare a cazurilor de violență. Copiii se tem să spună care este problema lor pentru că le e frică că această problemă va ieși la iveală și ei vor fi blamați”.

Pe lângă problemele identificate, tinerii au inclus în raportul lor un set de recomandări adresate autorităților ce sunt responsabile să asigure respectarea drepturilor copilului.

Pentru a colecta opiniile a mai multor semeni și pentru a disemina informații accesibile pentru toți copiii despre drepturile lor, adolescenții au decis să creeze o platformă online –Platforma Copiilor, unde fiecare copil s-ar simți în siguranță să vorbească despre cum îi sunt respectate drepturile. Prin intermediul acestui mecanism, copiii vor disemina raportul lor, precum și observațiile finale ale Comitetului.


Sursa articolului aici
Stimate vizitator, te-ai dus la site-ul ca utilizator neînregistrat. Vă încurajăm să vă înregistrați sau intra pe site sub numele dumneavoastră.
Scrie un comentariu
Prima Nume:
Adresa e-mail:
Полужирный Наклонный текст Подчеркнутый текст Зачеркнутый текст | Выравнивание по левому краю По центру Выравнивание по правому краю | Вставка смайликов Вставка ссылкиВставка защищенной ссылки Выбор цвета | Скрытый текст Вставка цитаты Преобразовать выбранный текст из транслитерации в кириллицу Вставка спойлера
Introduceți codul: