Inregistrare    Autentificare
Autorizație
» » 49 de sisteme noi de încălzire pe biomasă vor fi instalate, în 2017, în cadrul Proiectului Energie şi Biomasă

49 de sisteme noi de încălzire pe biomasă vor fi instalate, în 2017, în cadrul Proiectului Energie şi Biomasă

Categorie: ULTIMA ORĂ, Republica Moldova, Economie
49 de sisteme noi de încălzire pe biomasă vor fi instalate, în 2017, în cadrul Proiectului Energie şi BiomasăConsiliul Proiectului Energie și Biomasă, condus de ministrul Economiei, Octavian Calmâc, a aprobat Planul de activitate al Proiectului pentru anul curent. Documentul stipulează instalarea a 49 de noi sisteme de încălzire pe biomasă, inclusiv 20 de colectoare solare, în 2017, din fondurile europene ale Proiectului Energie şi Biomasă.

De asemenea, 27 de grădinițe beneficiare ale primei etape de proiect vor fi dotate cu instalații de producere a apei calde de la energia solară, ce vor funcționa împreună cu sistemul termic pe biomasă, iar alte 34 de școli şi grădinițe centralele termice ale cărora ard baloturi de paie vor fi dotate suplimentar cu tractoare de transportare şi încărcare a baloturilor în cazan.

Potrivit Ministerului Economiei, în 2017 va fi lansat şi un sistem de monitorizare de la distanță a funcționării centralelor termice pe biomasă beneficiare ale Proiectului Energie şi Biomasă. În acest an își va începe cursurile de instruire şi Centrul Unic de Instruire al Operatorilor sistemelor de încălzire pe biomasă. Studiile de fezabilitate pentru două raioane selectate a pilota proiecte de producere a biocombustibilului din deșeuri vegetale (Rezina şi Cimișlia) vor fi realizate şi în funcție de rezultatul acestora vor fi lansate primele proiecte municipale de valorificare a deșeurilor vegetale în scopuri energetice.

De notat că anul 2017 este ultimul an de activitate al Proiectului Energie şi Biomasă. Lansat în 2011, proiectul a parcurs două etape de implementare datorită fondurilor acordate de Uniunea Europeană. Proiectul a reușit să racordeze peste 190 de școli, grădinițe, centre comunitare, spitale la sisteme de încălzire pe biomasă, asigurând astfel unui număr de peste 140.000 persoane accesul la energie sigură, produsă în Republica Moldova.

Proiectul Energie şi Biomasă a pus temelia dezvoltării sectorului bioenergetic în Republica Moldova aflat acum șase ani pe linie de început. Numărul instituțiilor consumatoare de bioenergie a condus la creșterea numărului de afaceri de producere a brichetelor şi peletelor, acestea ajungând la cifra de 100, dintre care 30 din aceste noi afaceri din sectorul bioenergetic au fost lansate prin mecanisme atractive de leasing dezvoltate de Proiectul Energie şi Biomasă, din fonduri europene. De asemenea, 1.000 de familii își încălzesc casele cu energie verde datorită subvențiilor în mărime de până 1.300 euro acordate din bani europeni.


Sursa articolului aici
Stimate vizitator, te-ai dus la site-ul ca utilizator neînregistrat. Vă încurajăm să vă înregistrați sau intra pe site sub numele dumneavoastră.
Scrie un comentariu
Prima Nume:
Adresa e-mail:
Полужирный Наклонный текст Подчеркнутый текст Зачеркнутый текст | Выравнивание по левому краю По центру Выравнивание по правому краю | Вставка смайликов Вставка ссылкиВставка защищенной ссылки Выбор цвета | Скрытый текст Вставка цитаты Преобразовать выбранный текст из транслитерации в кириллицу Вставка спойлера
Introduceți codul: