Inregistrare    Autentificare
Autorizație
» » A intrat în vigoare legea care interzice distribuirea gratuită a pungilor de plastic în magazine! Cumpărătorii, îndemnați să opteze pentru plase biodegradabile

A intrat în vigoare legea care interzice distribuirea gratuită a pungilor de plastic în magazine! Cumpărătorii, îndemnați să opteze pentru plase biodegradabile

Categorie: ULTIMA ORĂ, Republica Moldova, Societate
A intrat în vigoare legea care interzice distribuirea gratuită a pungilor de plastic în magazine! Cumpărătorii, îndemnați să opteze pentru plase biodegradabile
La 1 ianuarie 2017 a intrat în vigoare legea care interzice distribuirea gratuită a pungilor de plastic, cu excepția pungilor din plastic foarte subțire, în scopul prevenirii generării deșeurilor și evitării poluării mediului cu deșeuri formate urmare a utilizării acestor pungi.

Astfel, potrivit Ministerului Mediului, toate supermarketurile trebuie să le ofere cumpărătorilor alternative: fie folosesc plase biodegradabile, cu inscripția „material biodegradabil” sau „reciclabil”, fie folosesc plase din hârtie care să conțină 40% material reciclat. O a treia alternativă este oferirea de pungi din plastic reciclate.

Măsurile propuse de statele membre ale UE pentru reducerea utilizării pungilor de plastic implică utilizarea unor instrumente economice precum aplicarea de prețuri, taxe și impozite, care s-au dovedit deosebit de eficace în reducerea consumului de pungi de transport din plastic și aplicarea de restricții de comercializare, cum ar fi interdicțiile, prin derogare de la articolul 18 din Directiva 94/62/CE, cu condiția ca restricțiile respective să fie proporționale și nediscriminatorii.

În fiecare an, peste 8 miliarde de pungi de plastic devin deșeuri în Europa, provocând pagube de mediu enorme. Propunerea UE la cererea statelor membre este ca acestea să întreprindă măsuri pentru reducerea folosirii pungilor de plastic în scopul reducerii impactului asupra mediului. Conform ierarhiei deșeurilor, prevenirea are prioritate.

Printre efectele negative ale pungilor de plastic e de menționat faptul că: unui săculeț de plastic îi trebuie între 100 și 400 de ani pentru a degrada, iar în timpul arderii acesta emite gaze toxice.

Pungile reprezintă și un pericol pentru animale și păsări. Diferite specii suferă fie din cauza înghițirii lor sau a blocării între acestea. Se estimează că anual sacoșele de plastic ucid cel puțin 100.000 de păsări, balene, pescăruși și broaște țestoase.

Sursa articolului aici
Stimate vizitator, te-ai dus la site-ul ca utilizator neînregistrat. Vă încurajăm să vă înregistrați sau intra pe site sub numele dumneavoastră.
Scrie un comentariu
Prima Nume:
Adresa e-mail:
Полужирный Наклонный текст Подчеркнутый текст Зачеркнутый текст | Выравнивание по левому краю По центру Выравнивание по правому краю | Вставка смайликов Вставка ссылкиВставка защищенной ссылки Выбор цвета | Скрытый текст Вставка цитаты Преобразовать выбранный текст из транслитерации в кириллицу Вставка спойлера
Introduceți codul: