Inregistrare    Autentificare
Autorizație
» » Asociaţia Obştească "Glasul Sufletului" pregăteşte un nou proiect de amploare, vezi care.

Asociaţia Obştească "Glasul Sufletului" pregăteşte un nou proiect de amploare, vezi care.

Categorie: ULTIMA ORĂ, Ștefan Vodă, Educație și Cultură
Asociaţia Obştească "Glasul Sufletului" pregăteşte un nou proiect de amploare, vezi care.


Asociaţia Obştească "Glasul Sufletului" pregăteşte un nou proiect de amploare pentru locuitorii oraşului, dar şi a raionului Ştefan Vodă.

Preşedintele AGS Alexandru Topolenco a publicat pe pagina sa de facebook următoarele:

- Dragi prieteni și locuitori a orașului Ștefan Vodă. Am reușit să înregistrez cererea pentru un nou proiect care se numește :"Hora Orașului". Obiectivul pe care îl urmărim, este să promovăm și să păstrăm valorile culturale ale neamului și promovarea lor prin muzică,dans,recital,expoziții,etc.
Sperăm să avem un răspuns pozitiv.
Anume așa tinerii,maturii și bătrînii se vor relaxa sufletește. Revin cu detalii în timpul apropiat.


Asociaţia Obştească "Glasul Sufletului" pregăteşte un nou proiect de amploare, vezi care.


Hora este un dans tradiţional care strânge pe toată lumea într-un cerc mare. Dansatorii se ţin de mână şi cercul se învârte, de obicei în sens invers acelor de ceasornic, cum fiecare dansator urmează o succesiune de trei paşi in faţă şi un pas în spate. Dansul este acompaniat de instrumente muzicale precum ţambalul, acordeonul, viola, vioară, saxofon, trompetă sau nai.

Hora este elementul de legatura între cultul zeitei-mama, existent în societatile matriarhale de la acea vreme si cultul solar reprezentat prin forme circulare, hora fiind ea însasi un cerc viu.

Autorul horei nu este cunoscut, dansul fiind transmis din generaţie în genraţie. Uneori sunt menţionate de cronicari.Cultura populară , prin forma și funcția ei specifică, oferă posibilitatea de a observa geneza și evoluția valorilor spirituale, locul și rolul lor în universul existențial colectiv.

Circularitatea horei ne amintește de faptul că cercul, ca formulă cosmică, este un univers închis, că și în arte există forme circulare sau că masa vibrațiilor sunetului are aceeași formă.

Prima menţionare a horei este de cronicarul Dimitrie Cantemir în cartea sa „Descriptio Moldaviae” în 1716.

Sursa : stefanvoda.info
Stimate vizitator, te-ai dus la site-ul ca utilizator neînregistrat. Vă încurajăm să vă înregistrați sau intra pe site sub numele dumneavoastră.
Scrie un comentariu
Prima Nume:
Adresa e-mail:
Полужирный Наклонный текст Подчеркнутый текст Зачеркнутый текст | Выравнивание по левому краю По центру Выравнивание по правому краю | Вставка смайликов Вставка ссылкиВставка защищенной ссылки Выбор цвета | Скрытый текст Вставка цитаты Преобразовать выбранный текст из транслитерации в кириллицу Вставка спойлера
Introduceți codul: