Inregistrare    Autentificare
Autorizație
» » Investiții de 25 miliarde de dolari ratate de Moldova

Investiții de 25 miliarde de dolari ratate de Moldova

Categorie: ULTIMA ORĂ, Republica Moldova, Economie

Investiții de 25 miliarde de dolari ratate de Moldova


Republica Moldova ar fi putut să se transforme dintr-o țară săracă lipită pământului în una prosperă și competitivă, să-și dezvolte o infrastructură a industriei de invidiat, o piață financiară funcțională și să asigure un nivel de trai decent pentru cetățeni, dacă ar fi administrat corect banii veniți de la moldovenii care muncesc peste hotare, consideră expertul în economie Gheorghe Costandachi, declarațiile au fost făcute redacției MOLDNOVA.

Studiul „Republica Moldova la un sfert de secol de independență. Realități social-economice”, lansat marți, 21 iunie, relevă faptul că deși suma oficială a remitențelor din perioada 2000-2015 este de 15,6 miliarde de dolari, moldovenii care muncesc în străinătate au trimis cu 65% sau 9 miliarde de dolari mai mult.

Remitențele ar fi scăpat Moldova de sărăcie, dacă ar fi fost gestionate corect

Potrivit estimărilor lui Gheorghe Costandachi, economia Republicii Moldova ar fi trebuit să primească infuzii de investiții din resurse totale de 24,6 miliarde de dolari, bani care ar fi scos moldovenii din sărăcie. Astfel, autorul analizei susține că această masă valutară impunătoare ar fi trebuit să fie utilizată pentru crearea unei economii durabile și competitive, să asigure dezvoltarea industriei, pieței financiare, crearea locurilor de muncă, să elimine sărăcia și să asigure un nivel de trai atractiv pentru locuitorii din stânga Nistrului și care ar fi facilitat reintegrarea.Totuși, expertul afirmă că acest lucru nu s-a întâmplat, deoarece banii nu au fost valorificați din cauza proastei guvernări a Băncii Naționale a Moldovei și a proceselor financiar-economice din țară.

De ce remitențele nu s-au transformat în investiții

„Aceste cifre impunătoare trezesc interesul populației și fiecare cetățean este curios să știe unde au dispărut toți acești bani și de ce guvernele anterioare nu luat măsuri de protecție pentru a evita scoaterea banilor din sistemul bancar în afară prin scheme dubioase sau de ce nu au fost luate măsuri pentru crearea condițiilor favorabile pentru redirecționarea banilor în scopul creșterii și dezvoltării durabile”, a declarat Gheorghe Costandachi.

Astfel, schema elaborată pentru a arăta interconexiunile remitențelor cu economia formală și subterană, dar și efectele modului în care circulă acești bani, denotă că sumele trimise de moldovenii din străinătate sunt utilizate pentru consum, producție și importuri. Anume din aceste surse banii ar trebui să ajungă în bugetul de stat pentru a asigura populația cu pensii, salarii și servicii sociale decente, precum și pentru a deveni un pilon sustenabil pentru funcționarea instituțiilor statului. Totuși, acești bani nu ajung în buzunarele cetățenilor din cauza politicului, corupției și a cercurilor de influență la nivel înalt, a afirmat expertul în economie.

Sursa articolului aici
Stimate vizitator, te-ai dus la site-ul ca utilizator neînregistrat. Vă încurajăm să vă înregistrați sau intra pe site sub numele dumneavoastră.
Scrie un comentariu
Prima Nume:
Adresa e-mail:
Полужирный Наклонный текст Подчеркнутый текст Зачеркнутый текст | Выравнивание по левому краю По центру Выравнивание по правому краю | Вставка смайликов Вставка ссылкиВставка защищенной ссылки Выбор цвета | Скрытый текст Вставка цитаты Преобразовать выбранный текст из транслитерации в кириллицу Вставка спойлера
Introduceți codul: