Inregistrare    Autentificare
Autorizație
» » Constituția RM, editată în premieră în limba găgăuză, după aproape 22 de ani de la adoptarea Legii Supreme

Constituția RM, editată în premieră în limba găgăuză, după aproape 22 de ani de la adoptarea Legii Supreme

Categorie: ULTIMA ORĂ, Societate
La aproape 22 de ani de la adoptarea Constituției, Legea Supremă a Republicii Moldova a fost editată în premieră și în limba găgăuză. Proiectul a fost realizat cu susținerea Uniunii Europene, fiind prezentat în cadrul ședinței publice a Curții Constituționale dedicată Zilei Europei. Constituția în limba găgăuză are incluse și ultimile modificări la Legea Supremă operate prin decizia Curții Constituționale din 4 martie curent, privind alegerea directă a președintelui, dar și traducerea Declarației de independență.

Constituția RM, editată în premieră în limba găgăuză, după aproape 22 de ani de la adoptarea Legii Supreme


Potrivit Gagauzinfo.md, Constituția în limba găgăuză a fost editată în cadrul proiectului UE „Susținerea Curții Constituționale a Republicii Moldova”, fiind prezentată în cadrul ședinței publice a CC la care au participat elevii din clasa a 12-a din cinci licee din țară, inclusiv trei din autonomia găgăuză.

„Președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase, a adus la cunoștința elevilor aspecte privind activitatea instituției, precum și a oferit fiecăruia câte un exemplar al Constituției în limba găgăuză”, a menționat pentru Gagauzinfo.md șeful Direcției tineret și sport din UTA Găgăuzia, Maxim Bolgar.

Sursa a mai precizat că documentul urmează să fie distribuit Adunării Populare a Găgăuziei și Executivului UTAG în timpul apropiat.

Serviciul de presă al Curții Constituționale a emis un comunicat în urma ședinței publice a CC din 10 mai curent însă nu a fpcut referire la ediția în găgăuză a Constituției, ceea ce constituie o premieră în țara noastră după aproape 22 de ani de la adoptarea Legii Supreme.

Acesta preciza doar că „în premieră, ședința publică a CCM a avut ca audiență circa 80% de liceeni prezenți în sală”, iar „după ședință, liceenii au avut parte de o prezentare a activității Curții efectuată de către Președintele CCM, dl Alexandru Tănase”. „Ulterior, a avut loc o discuție cu publicul licean moderată de Președintele CCM și judecătorul în demisie al Curții Constituționale din Lituania, Prof. Dr. Toma Birmontiene, care activează în cadrul proiectului UE de susținere a CCM”, se mai menționează în comunicat.

stefanvoda.info amintește că Constituția Republicii Moldova a fost adoptată la data de 29 iulie 1994, intrând în vigoare la data de 27 august a aceluiași an.


Sursa : aici
Stimate vizitator, te-ai dus la site-ul ca utilizator neînregistrat. Vă încurajăm să vă înregistrați sau intra pe site sub numele dumneavoastră.
Scrie un comentariu
Prima Nume:
Adresa e-mail:
Полужирный Наклонный текст Подчеркнутый текст Зачеркнутый текст | Выравнивание по левому краю По центру Выравнивание по правому краю | Вставка смайликов Вставка ссылкиВставка защищенной ссылки Выбор цвета | Скрытый текст Вставка цитаты Преобразовать выбранный текст из транслитерации в кириллицу Вставка спойлера
Introduceți codul: