Inregistrare    Autentificare
Autorizație
» » VIDEO - O bijuterie! Cum arată Palatul Culturii din Iași care va fi redeschis în luna aprilie

VIDEO - O bijuterie! Cum arată Palatul Culturii din Iași care va fi redeschis în luna aprilie

Categorie: ULTIMA ORĂ, Externe
VIDEO - O bijuterie! Cum arată Palatul Culturii din Iași care va fi redeschis în luna aprilie


Pentru că orașul Iași este o destinație de weekend pentru mulți moldoveni care adesea îți petrec sfârșitul săptămânii în capitala Moldovei, am decis să vă informăm că reprezentanții Complexului Muzeal Național Moldova Iași au anunțat când va avea loc redeschiderea pentru public a Palatului Culturii. Marele eveniment va avea loc la sfârșitul lunii aprilie, mai bine zis pe 27 aprilie 2016, iar în prima zi, intrarea va fi gratuită pentru toți vizitatorii Palatului. Anunțul a fost făcut public prin intermediul paginii de socializare a instituției de cultură ieșene.

Monumentul istoric arată după restaurare ca o bijuterie, măreţia elementelor arhitecturale uimind prin fineţe, complexitate şi eleganţă. După deschiderea oficială, ieşenii și oaspeții urbei vor avea ocazia să calce într-un palat ce păstrează imaginea iniţială, de la începuturile sale, dar vor avea parte şi de câteva surprize pregătite de cei de la Complexul Muzeal Iaşi. În acest moment, în Palatul Culturii se fac ultimele retuşuri, se lustruieşte gresia de pe scări, se lăcuiesc podelele, se finisează lucrările de la lambriuri şi se şterg vitraliile, scriu cei de la Ziarul de Iași.În holul de la intrare s-au schimbat o parte din marmura neagră de pe jos, iardeasupra veţi putea vedea un candelabru negru din fier forjat, holul mare, unde dau scările, uimeşte prin măiestria decorului, atent meşteşugit. Sculpturile de pe balustrade, de pe scări şi cele care atârnă din tavan sunt parcă bijuteriile de la gâtul unei doamne. La restaurarea acestei clădiri, care pe etaje desfăşurate ajunge la câteva hectare, ca suprafaţă, au lucrat în jur de 500 de persoane, din care o parte încă mai lucrează.

De meționat că, deschiderea care va fi în aprilie va fi doar pe o parte a Palatului pentru că normele interzic administrației Palatului să bage public în patrimoniu la mai puţin de şase luni de la terminarea lucrărilor.

Amenajarea expoziţiei permanente va dura însă mult deoarece va avea o nouă structură. Reprezentanţii Complexului Mu­zeal spun că accesul se va face în grupuri de 5-7 persoane maxim, inclusiv în zona ceasului, zonă pe care încearcă să o treacă în circuitul de vizitare.

Sălile de arheologie îmbină modernul cu această parte a istoriei. În trei săli din Palatul Culturii, păşitul îţi poate da emoţii. Pardoseala este doar din sticlă, iar prin ea se poate vedea ce-i dedesubt. Bucăţi de ziduri vechi, un culoar ce duce spre o pivniţă în care nu se poate intra ca vizitator încă şi alte mărturii ale vremii. Fiecare bucată de sticlă poate susţine până la 1.000 de kilograme, adică pe puţin 10 oameni; prin urmare, pardo­seala este extrem de rezistentă. În ultima cameră cu pardoseală de sticlă găsim şi urmele unui beci, doar pe jumătate des­coperit, care ajunge la 36 de metri.

O noutate sunt cele două lifturi care coboară până la Subsol 2, unde se află Cafeneaua Muzeu şi urca până la ultimul etaj. Acestea sunt amplasate în curţile interioare, prin urmare sunt lifturi exterioare.

Lucrările la Palatul Culturii s-au desfăşurat în perioada 2008 – 2016 şi, în prezent, sunt desfăşurate activităţi de aranjare a exponatelor în vederea redării în circuitul de vizitate a tuturor spaţiilor. Monumentul istoric adăposteşte peste 100.000 de piese de patrimoniu dintre care un număr considerabil sunt incluse în clasa „tezaur“ şi cuprinde Muzeul de Istorie a Moldovei (1916), Muzeul Etnografic al Moldovei (1943), Muzeul de Artă (1860), Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu“ (1955) şi Centrul de Conservare – Resturare a Patrimoniului Cultural (1975).

Investiţia în reabilitarea Palatului Culturii din Iași s-a ridicat la 26 milioane euro, fondurile fiind asigurate prin intermediul unui program naţional de reabilitare a monumentelor istorice din România.

SURSA
Stimate vizitator, te-ai dus la site-ul ca utilizator neînregistrat. Vă încurajăm să vă înregistrați sau intra pe site sub numele dumneavoastră.
Scrie un comentariu
Prima Nume:
Adresa e-mail:
Полужирный Наклонный текст Подчеркнутый текст Зачеркнутый текст | Выравнивание по левому краю По центру Выравнивание по правому краю | Вставка смайликов Вставка ссылкиВставка защищенной ссылки Выбор цвета | Скрытый текст Вставка цитаты Преобразовать выбранный текст из транслитерации в кириллицу Вставка спойлера
Introduceți codul: