Inregistrare    Autentificare
Autorizație
» » » Cel mai longeviv ansamblu de dansuri populare din Moldova “JOC” și-a sărbătorit aniversarea

Cel mai longeviv ansamblu de dansuri populare din Moldova “JOC” și-a sărbătorit aniversarea

Categorie: Ștefan Vodă » Educație și Cultură
Cel mai longeviv ansamblu de dansuri populare din Moldova “JOC” și-a sărbătorit aniversarea


La eveniment a fost prezent și ministrul în exerciţiu al Culturii, Monica Babuc, care a declarat în discursul său că “limba unui popor, portul nostru popular, imnul, stema, drapelul, dar și folclorul din care face parte dansul popular sunt cele mai importante însemne identitare ale unui popor”. Monica Babuc a adus mulțumiri maestrului Vladimir Curbet, grație căruia „hora, sârba, bătuta, mărunțica și-au căpătat forma și stilul lor adevărat”. În cadrul evenimentului, oficialul a decernat diplome de onoare ale Ministerului Culturii Ansamblului Național Academic de Dansuri Populare „JOC” pentru contribuție remarcabilă în promovarea și valorificarea artei coregrafice în țară și peste hotare, în legătură cu aniversarea a 70 de ani de la aniversare, și directorului general al Ansamblului, coregrafului-șef, maestrului Vladimir Curbet. De asemenea, ministrul în exercițiu al Culturii a dat citire decretului prezidențial de conferite a mai multor distincții de stat angajaților Ansamblului.
Colectiv emerit din Republica Moldova, Ansamblul “JOC”, laureat al concursurilor naționale și internaționale, s-a afirmat pe parcursul anilor ca o veritabilă instituție de valorificare și promovare a celor mai valoroase tradiții, datini, ritualuri și obiceiuri naționale, fiind un adevărat mesager al artei și culturii autohtone în străinătate.
Pe parcursul celor 70 de ani de activitate, au fost montate 8 programe concertistice (cca 85 de dansuri), fiind prezentate peste 7.800 de spectacole (circa 3.800 în 65 de țări ale lumii) în fața unui public de peste 17 milioane de spectatori.
Începând cu anul 1957 și până în prezent, în fruntea Ansamblului “JOC” se află talentatul și neobositul coregraf Vladimir Curbet, Artist al Poporului, Laureat al Premiului de Stat, Cavaler al Ordinului Republicii, care la 19 septembrie, curent, a împlinit onorabila vârstă de 85 de ani de la naștere și 57 ani de activitate prodigioasă în cadrul Ansamblului “JOC”.
Datorită acestei activităţi de creaţie a maestrului V. Curbet, colectivul „Joc” a cunoscut o ascensiune permanentă şi s-a bucurat de autoritatea naţională şi internaţională. Iată doar câteva din bijuteriile muzical-coregrafice care au adus ansamblului faimă recunoscută în întreaga lume: „Hora mare”, „Bătuta”, „Hora fetelor”, „Brâul”, „Sârba”, „Răzăşeasca”, „Moldoveneasca”, „Mărunţica”, „Crăiţele”, „Căluşarii”, „Suita Sărbătorească”, „Nunta moldovenească”, suita „Carpaţii”, „Legenda Mărţişorului”, poemul muzicalcoregrafic „Drăgaica”, ş. a.
În prezent, în colectiv activează circa 80 de artiști.
Stimate vizitator, te-ai dus la site-ul ca utilizator neînregistrat. Vă încurajăm să vă înregistrați sau intra pe site sub numele dumneavoastră.
Scrie un comentariu
Prima Nume:
Adresa e-mail:
Полужирный Наклонный текст Подчеркнутый текст Зачеркнутый текст | Выравнивание по левому краю По центру Выравнивание по правому краю | Вставка смайликов Вставка ссылкиВставка защищенной ссылки Выбор цвета | Скрытый текст Вставка цитаты Преобразовать выбранный текст из транслитерации в кириллицу Вставка спойлера
Introduceți codul: